Om bloggen

Hej och välkommen till Vindarnas blogg!

Jag som skriver här heter Sandra, och bloggen har jag döpt efter mina hundar Tromb och Tornado. De är två vinthundar av rasen saluki, och de springer snabbt som vinden – därav namnet vindarnas blogg. Jag ville att mina hundar skulle heta något som representerar deras förmåga att kraftfullt färdas fram i hög hastighet, utan att hindras av något. Därför valde jag namnen Tromb och Tornado.

Jag har alltid älskat vinthundar. De är så vackra och smidiga, men samtidigt så kraftfulla. En vinthund som spränger fram över ett fält i 80 km/h är en mäktig syn. De nästan flyger fram, och är perfekt anpassade för att springa. När jag var liten trodde jag faktiskt att vinthundar hette ”vindhundar”, eftersom de är snabba som vinden. Jag har alltid velat ha en egen saluki, och nu har jag två stycken.

Salukis, och vinthundar överlag, är väldigt speciella hundar. De älskar att springa, och behöver faktiskt också göra det för att må bra. De är ursprungligen jakthundar, och de jagar med synen. Att ha en vinthund lös kan därför vara svårt. När de ser ett byte kan det vara rent av omöjligt att få stopp på dem, och på några sekunder kan de vara borta. Har man inte 100 % inkallning på sin hund måste man se till att bara släppa den i inhägnade områden. Att springa ikapp en vinthund kan man glömma.

Trots att salukis är så explosiva utomhus, är de förvänansvärt lugna inomhus. Vinthundar är byggda för att spara på energin, och de gör inte mycket väsen av sig inomhus. De är även lätta att ha i flock, och ligger gärna på din säng och vilar när inga andra aktiviteter erbjuds. De kan vara lite reserverade mot främlingar, men de älskar sin familj.

Salukin är idag en uppskattad sällskapshund, men deras förmåga och vilja att springa gör att många tränar och tävlar i lure coursing (jakt efter konstgjort byte). Utställning är en annan populär sport, och med rätt motivation kan man också träna till exempel lydnad eller agility. Jag tränar ibland lure coursing med Tromb, som är 4 år gammal. Tornado är bara 1 år, och är fortfarande en bångstyrig unghund.

I bloggen skriver jag om livet med hundarna, och andra saker som händer i vår vardag. Hoppas att ni gillar den!

/Sandra